TOP 10 SON BAXILANLAR DAXIL OLQEYDIYYAT0 Aylıq ödəmə
TELEFONTV VƏ AUDİOOYUN VƏ ƏYLƏNCƏFOTO-VİDEO KAMERAKOMPÜTER VƏ AKSESSUARLARMƏİŞƏT TEXNİKASIMƏTBƏX TEXNİKASIKİÇİK EV ALƏTLƏRİMEBEL

Soyuducu necə seçim?

18 may, 2020

Internet mağazamızda müxtəlif növ, ölçü, marka və qiymət kategoriyasında çoxlu sayda soyuducu var. Biz sizin üçün bir neçə əsas məsələlərə toxunacayıq ki siz seçiminizi düzgün edə biləsiniz. Bunun üçün gəlin müasir soyuducuların necə olduğuna nəzər yetirək və bu cür lazımlı məişət avadanlığını alarkən nələrə fikir verməli olduğumuzu öyrənək.

 

Soyuducu növü 

 

Tək kameralı

Tək kameralı soyuducularda əgər dondurucu varsa soyuducu kameranın yuxarı hissəsində yerləşir. Görünüş olaraq kiçik bir qutudur və öz qapısı var hansı ki ümümi bir soyuducu qapısının arxasında yerləşir. Tək kameralı modellər nadirən 130 sm-dən yüksək olur. Dondurucusu olmayan modellər adətən daha aşağı olur (təqribən 90 sm-dir). Dərinlikləri isə təxmini 50-60 sm-dir. Bu növ soyuducuların həcmi 80 litrdən başlayır və maksimum 200-250 litr ola bilər.

 

İki kameralı

İki kameralı soyuducularda dondurucu bölmə soyuducunun hissəsi deyil və öz qapısı var. Dondurucu yuxarıda, soyuducunun üstündə və aşağıda yerləşə bilər. İstifadəşilər arasında ən geniş yayılmış iki kameralı soyuducunun dondurucusunun hündürlüyü 140-205 sm-dir,dərinliyi təxminən 60sm və eni 60-70 sm-dir. İki kameralı modellərin həcmi 300-350 litrə çata bilər.

 

Side-by-side

Side-by side növü soyuducu və dondurucunun bir birinin ardınca olmasını nəzərdə tutur.  Çox vaxt solda dondurucu (ayrı bir qapısı var), sağda isə soyuducu olur. Soyuducunun eni 120 sm-ə çata bilər, baxmayaraq ki standart göstərici 90 sm-dir. Uzunluğu və dərinliyi əsasən iki kameralı soyuduculardan fərglənmir. Side-by-side tipli soyuducular genişliyi ilə fərglənirlər. Klassik modellərdə göstərici 400-600 l-dir,baxmayaraq ki, həcm modelləri bir qədər az (200 l-dən) və ya əksinə daha böyük (700 l-ə qədər) olur.

 

Çox kameralı

Bu soyuducu növündə dondurucu əsasən soyuducu kamerasının altında yerləşir. Üstəlik sonuncunun ümümiyyətlə iki qapısı var- ikiqat qanadlı bir şkaf şəklində. Dondurucu French door formatında 2-3 bir birindən ayrı siyirmə boksdan ibarətdır. Bu model soyuducuda kamerlardan biri tərəvəz və meyvələrin təravətli qalması üçün istifadə oluna bilər (yüksək rütubətə və öz temperatur parametrlərinə malik). Həmçinin şərab saxlaması üçün bir xüsusi bölməsi də var.  Çox kameralı bir soyuducu üçün çoxlu nizam dəyişiklikləri mövcuddur. Çox kameralı soyuducuların hündürlüyü ümümiyyətlə 160 sm-dən az deyil, eni 55 sm-dən başlayır və 92 sm-ə çata bilər. Dərinliyi adətən 70 sm-dir.

 

Əritmə sistemi

Damcı sistemi

Kompressor işləyərkən soyuducu kameranın (buxarlandırıcı) soyuducu elementində hansı ki onun arxa divarının arxasında yerləşir buz əmələ gəlir. Temperatur fərginə görə bölmənin içərisində daha soyuq arxa divarda nəm yığılır və o zamanla çətinlik yaradır. Yalnız kompressor müəyyən fasilələrlə qapanır ki, bu da arxa divarındakı buzların əriməsinə və bölmə divarındakı nəmin xüsusi bir tanka axmasına və kompressordan gələn istilik təsiri altında buxarlanmasına imkan verir. İstifadəçinin etməli olduqları minimaldır: soyuducunu təmizlikdə saxlamaq və buzun əriyərək o kanala axmasını bu şəkildə təmin etmək və eyni zamanda o tankın tıxanmamasını güdmək.

 

NO FROST və FULL NO FROST

Dondurucu əl ilə ərimə (büdcə modelləri) və ya avtomatik bir - No Frost sistemi ilə ola bilər(şaxtasız).Əlbətdəki,buxarlıcıda şaxta yenədə əmələ gələcək.Sadəcə soyutma elementi soyuducunun divarlarında deyil istifadəçiyə əl çatmaz bir yerdə yerləşdirilir.Soyuducuya soyuq havanı bu yerdən aparan bir sərinkeşdə var.Həmçinin ‘’No Frost”modelleridə mövcuddur hansılarda ki dondurucu  və soyuducu şaxtasız işləyir. Və hər ikisində soyudulmuş havanı təmin etmək üçün bir sərinkeş var. No Frost vəziyyətində, istifadəçi soyuducunu defrost etməyi tamamilə unuda bilər, lakin bu sistemin müəyyən çatızmamazlıqları var. Məsələn, bir sərinkeşin və bir bölməsinin olması səbəbindən soyuducunun daha kiçik bir həcmi. Bundan əlavə, sərinkeşin yaratdığı hava axını əlavə səs-küy mənbəyidir.

 

Kompressor 1 ya 2

Soyuducuların əksərriyətində bir kompressor olur.O,soyuducu və dondurucu bölmə üçün kifayətdir.Müasir modellərdə,zəruri hallarda,yalnız dondurucunu işlək vəziyətdə qoyub,soyuducunu isə qənayət rejiminə saxlamaq olar.İki kompresorlu iki kameralı  və Side-by-Side soyuducuları ola bilər.İki kompressorlu soyuducuların üstünlüyü ondadır ki soyuducu və dondurucu bölmələrin bir-birindən tamamən asılsız olmasıdır istənilən zaman yandırıb söndürmək mümkündür,hərəsinin öz dərəcə rejimi vardır.

Kompressor gücünə invertor idarəetmə

Belə bir kompressor, xüsusi bir cərəyan çeviricisi sayəsində daim işləyir, lakin fərqli intensivlik (güc) ilə - soyuducuda və dondurucu kamerada istənilən dərəcəni  saxlamaq üçün istənilən vaxtda optimaldır. Adi kompressor qeyri-ixtiyari işləyir: vaxtaşırı tam gücü ilə işə salınır, sonra yenidən sönür,yenidən açılır və s. İnvertor kmpresoru daha az işlədiyi üçün daha az köhnəlir. İnvertor soyuducuları daha az elektrik istehlak edir, səs- küy səviyyəsi ümümiyyətlə biraz aşağıdır. İnvertor idarəetməsi olan soyuducular adətən adilər daha bahadır, lakin qiymət fərgi kosmik deyil.

 

Soyuducunun enerji səmərəliyi

Digər məişət əşyaları kimi soyuducuların da fərgli enerji sərf etmısi vardır. İşarələmə-latın hərfləri ilə A,B,C,D,E,F,G-dir.  A sinfinə aid olanlar ən qənaətçil modellərdir və G ən yüksək istehlaki olanlardır. Son illərdə A sinflərindən də alt sinflər meydana gəldi: A+,A++ və A+++. Bu modellərin istehlaki A sinf nümunələrindən daha aşağıdır. Hər bir əlavə işarə elektrik enerjisinin təxminən 10% qənaətinə uyğundur.

 

Soyuducunun səs-küy səviyyəsi

Vacib parametrlərdən biri soyuducunun mətbəx və yaşayış sahəsi bir yer təşkil etdiyi kiçik bir mənzildə və ya bir studiyada işləməsidir.  Müasir bir soyuducu üçün normal göstərici 40dB-dən çox deyil. Belə səs-küy eşitməyəcəksiniz. Soyuducunun düzgün quraşdırılması səs-küy səviyyəsinə təsir etdiyini unutmayın-bunu yalnız təlimatlara uyğun edin.

 

Əlavə rejim və funksiyalar

İstirahət rejimi və tətil

Bu rejim sahibin soyuducudan istifadə etməsinə ehtiyac olmadığı zaman işə salınır. Dondurucu bu vəziyyətdə hər zamanki kimi adi rejimdə işləyir-ondan məhsulu çıxartmağa ehtiyac yoxdur. Yalnız soyuducu bölmə qənaətli rejimə keşir,buna görə hər şeyi ondan çıxartmaq lazımdır. Bu rejimin işləməsi zamanı bölmədə dərəcə eyni qalacaq hansı ki xoşagəlməz qoxuları və kalıbın yaranma ehtimalını minimuma endirəcək,yalnız qida saxlamaq üçün yüksək temperaturdur.

 

Təravətlik zonası

Müxtəlif məhsulları yüksək keyfiyyətlə saxlamaq üçün nəzərdə tutulub. Soyuducu bölməsində təravət zonası üçün bir konteyner ayrıla bilər. Bu, təzə tərəvəz,meyvə,göyərti saxlamaq üçün əlverişli nəm təravət zonasıdır (yüksək rütubətlidir). Rütubətin səviyyəsini tənzimləmək üçün (çox vaxt mexaniki) təmin edilə bilər.  Bu vəziyyətdə, təravət zonasının rütubətini azaldaraq, soyudulmuş ət, dəniz məhsullarını saxlaya bilərsiniz. İdeal variant- fərgli temperatur və rütubət parametrləri ilə olan 2 təravət zonasıdır (konteyner) : biri tərəvəz və meyvələr üçün, digəri ət və ya dəniz məhsulları üçün. Əgər təravət zonası bir dənədirsə onda yalnız rütubət səviyyəsini deyil, temperaturu da dəyişdirmək lazımdır.

 

Tez donma

“Super dondurma” və ya tez dondurma dondurucunun maksimal intensivliklə işləmə rejimidir. Çox sayda məhsulu dondurmaq üçün istifadə olunur. Bu vəziyyətdə, dondurucunu öncədən aktiv etmək lazımdır (2 saat). Soyuducuda saxlanılan məhsulların temperaturu yenilər gələndə yüksəlməyəcək, yeniləri tez donduracaq. “Super dondurma” avtomatik söndürmə ilə baş verir: bir müddətdən sonra dondurucu normal iş rejiminə qayıdır. Ucuz soyuducularda bu rejimi özünüz söndürməlisiniz.

 

1764
HAQQIMIZDAAKSİYALARSERVİSMAĞAZALARKALKULYATORYENİLİKLƏRMəhsulu necə seçmək olarKARYERAƏLAQƏ